BELÉPÉS
Regisztráció | Jelszó emlékeztető

Pegasus Bay

Megosztás

A család

A Pegasus Bay egy teljesen családi tulajdonban lévő vállalkozás. A Donaldson család a ’70-es évek eleje óta foglakozik komolyan a borászattal, és úttörői a helyi fajták termesztésének és a borkészítésnek.

pegasusbay.jpg

Filozófia

A család törekszik a lehető legnagyobb odafigyeléssel végzett munkára, a magas minőségű termés érdekében, mellyel kifejezhetik a szőlőterület sajátosságait. Szándékuk a minimális beavatkozás a termelés minden szakaszában, a szőlőtőkéktől a palackozásig. Hisznek a tradicionális fenntartható szőlőművelésben, az alacsony terméshozamban, a feldolgozás és az óvatos préselés során történő minimális beavatkozásban. A borok természetes módon erjednek, és ülepedés útján tisztulnak, így zárva magukba a szőlőterület egyedülálló aromáit.

A szőlőtermő vidék

A Waipara-völgy Új-Zéland déli szigetén található, 30 percnyi autóútra Christchurch-től északra. Kelet felől egy sor domb választja el az óceántól (Pegasus öböl), mely így teljesen védett a Csendes-óceán felől érkező hűsítő szelektől. Nyugat felől a Déli Hegység (Main Divide) határolja, ahonnan heves ÉNY-i szelek fújnak. A terület védett, de a tenger szomszédsága meleg nappalokat, hűvös éjszakákat, és száraz őszi időt ad. Ennek az eredménye a meghosszabbodott tenyészidőszak. Ez hozzájárul az intenzív zamatok kifejlődéséhez, az optimális érettséghez, mialatt a természetes savak megőrződnek. Jégkorszaki gleccser által otthagyott kövek, és kavicsok biztosítják a plusz meleget napközben. A talaj jó vízvezető képessége és alacsony termőképessége természetesen redukálja a szőlőtőkék erőteljes növekedését. Ez idézi elő az alacsony terméshozamot, az optimálisan beérett és zamatos gyümölcsöt, mely tökéletesen kifejezi a minőséget, és az egyedülálló adottságokat. A Waipara-völgy mellett készítenek bort Marlborough és Canterbury vidékekről érkező szőlőkből is.

Fenntartható szőlőtermesztés

A Pegasus Bay akkreditált tagja az NZWG fenntartható szőlőtermesztés programnak, így természetes módszereket hasznának a kártevők és a betegségek ellen, és mellőzik a szükségtelen kemikáliák alkalmazását. Az egészséges terület, a talaj, és szőlők érdekében tett hosszú távlatú gondoskodás, és tisztelet méltán jelképezi a Donaldson család szőlőtermesztés iránti elkötelezettségét.

Kapcsolódó termékeink

Pegasus Bay, Pinot Noir Main Divide 2013

A borkészítésnél igyekeztek a tradicionális Burgundi eljárások alkalmazására. Szüret után kézi válogatást végeztek, így csak a legjobb gyümölcsök kerültek a kis erjesztőkádakba. Ezen a ponton indult meg a természetes fermentáció a szőlő saját vad élesztői által. Az erjedés során a szőlőhéjakból összeállt sapkát naponta kétszer óvatosan bemerítették a mustba, nedvesen és egészségesen hagyva azokat, és ez alatt a még nyers tanninok is kioldódtak belőlük. Az erjedés végéig a visszamaradt seprő segített a struktúra és az ízek kialakításában. A bort burgundiai kádárok szelektált barrique hordóiba fejtették. A szüretet követő tavasszal a bor spontán malolatikus fermentáción esett át a természetes mikroorganizmusai által.

Tiszta rubin színű, ízében és illatában is a cseresznye és a piros gyümölcsök uralkodnak; a háttérben málna, fekete eper és szeder. Leheletnyi finom grillezett gomba, fekete oliva, és sült vadhús aromák lelhetők fel benne. Bársonyos struktúráját, és hosszúságát a finom kerek tanninok adják, a háttérben fekete csokoládé és fűszerek jegyei lelhetők fel. Az elkövetkező években még nagyobb komplexitás és finesz fog kifejlődni ebben a borban.


Darab/Palack ár: 8.490 Ft Kosárba teszem (db)

Pegasus Bay, Semillon-Sauvignon 2015

A - szüret után a szőlőt alacsony présnyomással sajtolták, majd a hideg mustban természetes úton indult be az erjedés. A sauvignon blanc rész nagy tölgy kádakban és acéltartályban erjedt, hogy magtartsa az üde, vibráló gyümölcs zamatokat, míg a semillon rész használt barrque hordókban erjedt, így adva testet és gazdagságot a bornak. Az erjedés befejeztével a 2 komponens külön érlelődött 9 hónapig a saját seprőjén (sur lie), hogy kiváló textúrájuk legyen mielőtt óvatosan összeházasítanák őket, és egyesítenék aromáikat.

Ez egy hagyományos bordeaux-i házasítás, ahol a sauvignon adja a komplex egzotikus ízeket és aromákat: licsi, banán, maracuja, a háttérben köszméte és mangó. A semillon kiegészíti ezt a citrusos jegyekkel, és segít kitölteni a bor „közepét” testével és mélységével. A bor gerincét a szép savak és ásványok alkotják, melyek segítenek szárazabbá tenni az ízeket, és lendületessé tenni a lecsengést. Óvatos palackos érleléssel (akár 5-6 év) még elbűvölőbb jegyek alakulnak ki a borban.


Darab/Palack ár: 9.900 Ft Kosárba teszem (db)

Pegasus Bay Chardonnay 2015

Intenzív aromákkal és ízekkel, nagy testtel, vastag szerkezettel rendelkező bor. Először a gyümölcsök dominálnak benne, majd a hordó ízei törnek utat maguknak. A citromos, barackos ízeken keresztül a füstös bacon-ig sok minden fellelhető benne. A kiváló szerkezetért és hosszú ízekért a mineralitás és a grapefruit-szerű savak felelnek.

 


Darab/Palack ár: 11.900 Ft Rendelésre

Pegasus Bay Pinot Noir 2013

Vibráló gyümölcskosár! Így lehetene a legegyszerűbben leírni ezt a bort. A fekete szedertől a faeperig szinte minden erdei gyümölcs képviselteti magát az aromák palettáján. A hordó jól integrálódott, grillezett gombás, füstölt húsos aromákat ad a gyümölcsökhöz. Erős, hosszú, elegáns bor, nagy potenciállal.


Darab/Palack ár: 14.900 Ft Kosárba teszem (db)

Pegasus Bay Maestro 2003

Klasszikus Claret házasítás, tradicionális Bordolese eljárással készítve, fa kádakban erjesztve, a kalapot többször visszanyomva, hogy az extrakció a lehető legjobb legyen. A 18 hónapos kishordós (30% új) érlelés során többször átfejtették a bort, külön szűrésre nem került sor. A nagy test és robosztus struktúra miatt a 18 hónap után a bor további 18 hónapot érlelődött nagy hordókban, ezért a hordós jegyek kevésbé dominálnak benne.

A házasságban a Merlot (75%) adja a gazdag, kövér testet, és szilvás jegyeket; a Malbec (15%) felel a kiváló gercincért, strukturáért, és hosszú ízért. A maradék 5% Cabernet Franc az aromákat erősíti, és frissességet kölcsönöz; a zamatos 5%-nyi Cabernet Sauvignon pedig az erdei gyümölcsös aromákat adja ebbe a rendkívüli borba.


Darab/Palack ár: 15.900 Ft Rendelésre

Pegasus Bay Prima Donna 2006

A Pinot Noir a Pegasus Bay zászlós hajója, és a Prima Donna a legjobb közülük, és kizárólag a jó évjáratokban készül. A legjobb hordók válogatása ez a bor, tisztelgés egy temperamentumos, és természetes Pinot Noir előtt. Érett, vastag, pompás, precíz bor, igazi kuriózum.


Darab/Palack ár: 24.500 Ft Rendelésre
« Vissza az előző oldalra