BELÉPÉS
Regisztráció | Jelszó emlékeztető

Schloss Gobelsburg

Megosztás

schlossgobelsgurg.jpgSchloss Gobelsburg - 1000 éve a szőlők árnyékában Kamptal-ban

Ugyan a helyi ásatások alapján Gobelsburg pincéiben már 4000 évvel ezelőtt is érleltek kerámiában bort, magát a kastélyt egy 1074-es szerződésben említik először. 1740-ig bezárólag 19 különböző család tulajdonában állt a birtok. Ekkor került a Zwettl apátság tulajdonába a frissen felújított kastély, és ezzel új Gobelsburgi (Steinsetz, Haide, Redling) szőlőterületek is kapcsolódtak a már meglévő dűlők höz (Gaisberg, Renner, Lamm). A 19. századra már 85 ezer liter bor készült itt évente, melyek vagy a terrmőterületről (Nussberger, Zöbinger, Gobelsburger) vagy a felhasználási módról (Messwein, Conventwein, etc) lettek elnevezve. A 19. század közepétől palackoztak is a kastélyban, de ekkor még a többség a kishordós értékesítés volt. 1996 óta a birtokot Eva & Michael Moosbrugger vezeti. Michael 2006-ban elnyerte "az év bortermelője" díjat a Falstaff magazinban, és azóta sorra nyerik a díjakat boraikkal.

A birtok tagja a Verein der Österreichischen Traditionsweingüter-nek (osztrák tradicionális borászatok egyesülete), hiszen egyike a legöregebb borászatoknak, és 35ha-on gazdálkodnak történelmi dűlőkben. Zöbinger Heiligenstein napsütötte teraszaitól kezdve, a kastély körüli Gaisberg extenzív területein át a Steinsetz-ig, széles skálán mozognak a mikroklimatikus viszonyok, ezáltal a borok is. Már 1995 előtt, a Zwettl apátok is használtak a területeken szerves trágyát, és tartózkodtak a herbicidektől. Nem meglepő, hogy a két legfontosabb szőlőfajtájuk a Riesling és a Grüner Veltliner. A Riesling a szűk, köves taraszokon érzi jól magát, míg a Veltliner a környék löszös talajain hoz jobb termést. A területek 25%-án vannak kékszőlők is (Zweigelt, Pinot Noir, Merlot, St. Laurent).

Erste Lage (első osztályú) területek: Zöbinger HEILIGENSTEIN - Riesling, Kammerner GAISBERG - Riesling, Kammerner LAMM - Grüner Veltliner, Kammerner GRUB - Grüner Veltliner, Kammerner RENNER - Grüner Veltliner, Gobelsburger STEINSETZ - Grüner Veltliner.

 

 

 

 

Kapcsolódó termékeink

Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Kamptal DAC 2015

Ez a bor egy klasszikus Duna menti Grüner veltliner, ami a legjobban illeszkedik a helyi gasztronómiához. Kellemesen borsos, könnyű, száraz, jól iható bor. Illatában finom gesztenyés jegyek, virágok és narancs, ízében pedig sok citrus. Karcsú, kontúros, hosszú korty jellemzi. 


Darab/Palack ár: 3.490 Ft Kosárba teszem (db)

Schloss Gobelsburg Riesling Kamptal DAC 2015

Egy Duna menti sziklás teraszokról érkezett aranyló Riesling lehengerlő barackossággal és mineralitással. Tipikus Riesling: szikár, ropogós, tele gyümölccsel. Rózsás, borókás jegyek teszik még izgalmasabbá.


Darab/Palack ár: 3.990 Ft Kosárba teszem (db)

Schloss Gobelsburg Steinsetz Grüner Veltliner 2015

Gobelsburg szőlőinek talaja különbözik a többi Kamptal-i talajtól, hiszen ezekben sok tercier kavics található. Ezeket az öklömnyi köveket a Duna és az ősi Traisen folyók hordták ide az elmúlt jégkorszak során. Ez a kavicsréteg vátakozik a lösszel a Steinsetz-ben, vastagsága 0,1-1m, ez alapvetően meghatározza a vízháztartást és a mineralitást.

Élénk, játékos bor, tele virágillatokkal és egy csipet borssal. Testes, harmonikus, citrusos bor. A nagy Wachau-i Veltlinerekkel aznos súlycsoportban versenyez!ws_91.png


Darab/Palack ár: 6.390 Ft Kosárba teszem (db)

Schloss Gobelsburg Riesling Gaisberg Erste Lage 2015

Heiligenstein és Gaisberg erősen hasonló terület, szomszédos dűlők. Geológiailag viszont a Gaisbergben található az a függőleges szerkezetű Gföhler gneiszes pala, ami szavatolja a kiváló Riesling termést. Ez a bor ás ásványi sokszinűség iskolapéldája: érces, zúzott köves, sós jellegek uraják a mineralitását. Ízében lédús alma, szilva és őszibarack vannak jelen, a korty gazdag, vastag, és hosszú. Élénk bor, legalább két évtizedes potenciállal.RP_92.png


Darab/Palack ár: 7.190 Ft Kosárba teszem (db)

Schloss Gobelsburg Brut

Ennek a pezsgőnek a bázisa a Pinot Noir, a Riesling és a Grüner Veltliner szőlők keresztmetszete, melyeket a birtok körüli területekről szüreteltek. Olyan híres dűlőkből, mint a Heiligenstein, a Gaisberg, a Grub vagy a Lamm. Kézzel szüretelték, kis ládákba szedték, majd óvatosan préselték ki a mustot. 6 hónapos hordós érlelés után töltötték palackba, hogy megindulhasson a második erjedés. 2-3 évet töltött seprőn ez a nagyszerű ital, kézzel forgatva óvatosan, hogy az a palack nyakához gyűlhessen. Nagyon frissítő, herbás, enyhén krémes pezsgő, rengeteg citrus aromával, hosszú utóízzel, és kiváló érlelési potenciállal. 

PARKER: Rating 90 (May 2014)

“L” stands for lot notwithstanding, Schloss Gobelsburg’s NV Brut Reserve L10/13 is actually disambiguated by means of its October, 2013 disgorgement date. Based on vintages 2010 and 2009, it, as usual in recent years, comprises Gruner Veltliner, Pinot Noir and Riesling. Alluring scents of saffron and sea breeze, clover and yellow split pea rise from the glass along with finely integrated streams of CO2. Dominated on the palate as well by its majority Gruner Veltliner, this combines vivacity and infectious juiciness with silken underlying texture. It finishes mouthwateringly saline, refreshing, and with subtle green herbal piquancy. Plan to enjoy it over the next couple of years.RP_90.png


Darab/Palack ár: 7.990 Ft Hamarosan újra rendelhető
« Vissza az előző oldalra