BELÉPÉS
Regisztráció | Jelszó emlékeztető

Umathum

Megosztás

Umathum. Ha ezt a nevet látja valaki egy címkén, akkor biztos lehet benne, hogy nagyon jó borral van dolga. Ezt már a saját, egyedi palack is sejteti. Egy ikonikus borászatról van ugyanis szó. Sőt! Kijelenthetjük, hogy a Fertő-tónál nagyon kevés hasonló borászat van, mint az övéké.

A család eredetileg Franciaországból származik, a Fertő tó környékére Mária Terézis korában telepedtek le. A család történetében a szőlőművelés és a borkészítés mindig is nagy szerepet töltött be, azonban a korábban szövetkezetbe beszállított szőlőt csak az 1970-es évektől dolgozták fel saját maguk. Nagyon sok híres borász indult el ezen az úton. 

Az 1980-as évekig a vállalkozás több mezőgazdasági terméket is előállított, mára viszont a borkészítés került a fókuszba. Emellett természetesen a mellékágazatok aktívak maradtak. A vezető, Josef Umathum 1960-ben született, majd 1985-ben indította be komolyan a bor ágazatot. A ’90-es évekre az Umathum Birtok a legjobb korkészítők közé verekedte fel magát Ausztriában, és azzal, hogy a legnehezebb évjáratokban is kiemelkedőt tudtak nyújtani, megszerezték a bizalmat és a szilárd hírnevet maguknak. 

A borászat leginkább a vörösborairól ismert, de Josef Umathum jó pár elbűvölő fehéret is készít. Sok fehérszőlőt élesztett újra a borvidéken: Hárslevelű, Sárga Tramini, Pinot gris. 

A 30 hektár szőlőterület 85%-át teszik ki a helyi kékszőlő fajták: Zweigelt, St. Lőrinc és Kékfrankos. A Fertő-tó mindkét partján nagyon változatos altalajok vannak, többek között pala, mészkő, agyag és kavics. A legjobb dűlőik a következőek: Ried Hallebühl, Vom Stein, Haideboden és Kirschgarten, ahol Burgenland egyetlen kő teraszos telke van művelésben. 

„Az életteli talaj és a jelzőnövények mutatják meg számunkra a helyes irányt és a szükséges inspirációt ahhoz, hogy hogyan lépjünk kölcsönhatásba velük. A növényeknek jó memóriája van. Hogy fenntarthassuk génjeiket, szőlőinket az ősi termőhelyükről szelektáljuk” mondja Josef Umathum a szőlőhöz való hozzáállásáról. 

A Kirschgarten dűlőről néhány kép itt

Kapcsolódó termékeink

Umathum Rosa 2015

Kevés ilyen rozé van a piacon. Ez a rozé megkapja mindazt a figyelmet, törődést, mint a pincészet nagy borai. Természetesen az egyedi palackba töltik, és üvegdugóval zárják le. Friss, harsogó, és ásványos egyszerre. Ritkán találkozik az ember egy egyszerre üdítő, ugyanakkor ennyire cizellált itallal. 1/3 Kirschgarten Kékfrankos, 1/3 Ried Hallebühl Zweigelt, 1/3 Vom Stein St. Laurent. A Drop Shop egyik nyári slágere lesz! Ez tuti!


Darab/Palack ár: 4.790 Ft Hamarosan újra rendelhető

Umathum Blaufrankisch 2013

A pince alap kékfrankosa, de ezt nem azt jelenti, hogy ne lenne mestermunka, nem véletlenül került ő is exkluzív, üvegdugóval lezárt palackba. Érett, gyümölcsös, fűszeres, tanninjai szinte simogatnak. Iskolapéldája a profi kékfrankosoknak!


Darab/Palack ár: 5.990 Ft Kosárba teszem (db)

Umathum St. Laurent Vom Stein 2007

Dűlőszelektált Vom Stein St. Laurent üvegdugóval lezárva. Színe sötét kármin, illatában szeder, meggy, és narancsszirom alkotnak komplex egészet egy leheletnyi kakukkfüves fűszerességgel. Ízében visszaköszön a fűszeresség, érett cseresznyével, szederrel. A korty selymes és sűrű, és rendkívül hosszú.


Darab/Palack ár: 18.900 Ft Kosárba teszem (db)

Umathum Zweigelt Ried Hallebuhl 2009

Ried Hallebühl egy legenda a zweigeltek világában. Nem csak tipikus jegyeket sorakoztat fel, hanem igazi terroir bor, hosszú érlelési pontenciállal. Komplex, kiváló egyensúlyban lévő ital, tele bogyós gyümölccsel, herbákkal, mentával. Pazar!


Darab/Palack ár: 17.500 Ft Kosárba teszem (db)

Umathum Blaufrankisch Kirschgarten 2009

Az egyik legjobb kékfrankos amit valaha kóstoltunk. Mély, intenzív illatában egy egész gyümölcsöskosár jelenik meg, csokoládés, kávés aromákkal kiegészülve. Tanninjai még kicsit rakoncátlanok, de ez nem is baj, hiszen ezt a bort érlelésre alkották, hogy évek múltán mutathassa meg igazi arcát a fajtának és a dűlőnek egyaránt.


Darab/Palack ár: 17.700 Ft Hamarosan újra rendelhető
« Vissza az előző oldalra